سازمانهای تحقیقات برنج کشور و جهان

از بین سازمانهای تحقیقات برنج کشور و جهان مهمترین آنها عبارتند از:

  • مؤسسه تحقیقات برنج کشور زیرمجموعه سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی
  • مؤسسه بین المللی تحقیقات برنج – IRRI
  • پلتفرم برنج پایدار – SRP

موسسه تحقیقات برنج کشور

مؤسسه تحقیقات برنج کشور با جمع‌آوری ارقام بومی و ثبت مشخصات آن‌ها با هدف تهیه لاین‌های خالص از طریق روش‌های گزینش توده‌ای و انفرادی از سال 1339 در گیلان (ستاد مؤسسه – رشت) و 1342 در مازندران (معاونت تحقیقات مازندران – آمل) شروع به فعالیت کرد. این مؤسسه هم اینک زیرمجموعه سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی و وابسته به وزارت جهاد کشاورزی است. این تیم از سال 1345 (قبل از تأسیس مؤسسه) تا سال 1397 تعداد 52 نمونه جدید از برنج ایرانی معرفی کرده است.

سرباغ اخیراً ارتباط خوبی با این مؤسسه برقرار کرده است و تمامی محموله‌های برنج خود را در این مؤسسه آزمایش می‌کند تا از اصالت محصولی که به مشتری ارائه می‌کند مطمئن باشد.

موسسه تحقیقات برنج کشور قرارداد مشترکی با موسسه بین‌المللی تحقیقات برنج واقع در فیلیپین (IRRI) دارد.

مؤسسه بین المللی تحقیقات برنج – IRRI

مؤسسه بین المللی تحقیقات برنج – IRRI که مقر آن در فلیپین است ، برای از بین بردن فقر و گرسنگی در میان مردم و جمعیت‌هایی که به سیستم‌های کشاورزی-غذایی (Agri-Food) مبتنی بر برنج وابسته هستند تلاش می‌کند.هدف این مؤسسه ، – بهبود سلامت و رفاه کشاورزان و مصرف کنندگان برنج؛  ترویج پایداری زیست محیطی در دنیایی که با تغییرات آب و هوایی به چالش کشیده شده ؛ حمایت از توانمندسازی زنان و جوانان در صنعت برنج – است که با فعالیتها و مشارکتهای خود برای نیل به این هدف تلاش می‌کند.

شاخصه تحقیقات ایری IRRI برای توسعه ، ماهیت مشارکتی آن است: از اتحاد با موسسات تحقیقاتی پیشرفته. از طریق همکاری های قوی با دولت ها و سیستم های تحقیقاتی و ترویجی کشاورزی ملی به منظور توسعه ظرفیت‌ها ؛ تا مشارکت با بخش توسعه و توانایی آن برای ایجاد و استقرار کانال‌های تحویل جدید از طریق بخش خصوصی. فعالیت‌های IRRI توسط شبکه متنوعی از سرمایه گذاران همسو با اهداف مشترک پشتیبانی می شود.

بانک جهانی ژن برنج – IRG

نمونه برنج در بانک جهانی ژن برنج
ارقام خاص برنج که در بانک جهانی ژن برنج نگهداری می‌شود

یکی از بخشهای مهم IRRI که برای کشف، شناسایی و نگهداری ارقام مختلف برنج از سراسر جهان فعالیت می‌کند بانک جهانی ژن برنج International Rice GeneBank است. تا دسامبر 2019 بیش از 132،000 گونه برنج توسط این بانک دریافت شده و نگهداری می‌شود. این نمونه‌ها از سراسر جهان و از گونه‌هایی که در مزارع کشت می‌شوند ، گونه‌های وحشی و ارقام مرتبط با آنها هستند.

اغلب نمونه‌هایی که در مخزن نگهداری می‌شوند یا از خانواده برنج آسیایی Oryza sativa – که از دو گروه ایندیکا و جاپونیکا (جاپونیکا معتدل و گرمسیری) که منشأ آنها از هیمالیا تا هندوچین بوده است، تشکیل می‌شوند – یا از خانواده برنج آفریقایی Oryza glaberrima هستند که معمولاً کشت نمی‌شوند و بیشتر برای تولید ارقام مناسب کشت در آفریقا استفاده می‌شوند. بیست و چهار رقم وحشی از آسیا ، آفریقا ، استرالیا و آمریکا و همچنین نه گونه خاص از هفت جنس مرتبط با برنج در این مخزن نگهداری می‌شود.

بانک جهانی ژن
بانک جهانی ژن برنج – مؤسسه بین‌المللی تحقیقات برنج

IRRI مجموعه برنج ذخیره شده در بانک جهانی ژن برنج را تحت “معاهده بین المللی منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی” مدیریت می کند. مرکز تحقیقات ، نمونه‌های رایگان انواع مختلف بذر برنج را به هر کاربر احتمالی بر اساس شرایط معاهده ارائه می‌کند.

شبکه بین‌المللی ارزیابی ژنتیکی برنج – INGER

شبکه بین‌المللی ارزیابی ژنتیکی برنج یکی از مهمترین زیرمجموعه‌های مرکز تحقیقات است. این شبکه (INGER)، یک مدل جهانی برای تبادل، ارزیابی، انتشار و استفاده از منابع ژنتیکی است.

شبکه جهانی اطلاعات منابع ژرم‌پلاسم ایری GRIN-GLOBAL

داده‌های همه برنج‌های حفاظت‌شده در IRRI به‌طور مؤثر توسط یک سیستم اطلاعاتی توسعه‌یافته داخلی مدیریت و نگهداری می‌شوند و از طریق وب‌سایت عمومی شبکه جهانی اطلاعات منابع ژرم‌پلاسم ایری IRRI Germplasm Resource Information Network-GLOBAL (IRRI GRIN-Global) قابل دسترسی هستند. این شبکه جهانی با استفاده از علم زیست شناسی بقا Conservation Biology در راستای مدیریت و نگهداری ژرم‌پلاسم GermPlasm فعالیت می‌کند.

پلتفرم برنج پایدار – SRP

پلتفرم برنج پایدار – SRP – Sustainable Rice Platform نهادی است بین‌المللی که ساز و کاری را برای ترویج حفظ پایداری در تولید و عرضه برنج پشتیبانی می‌کند.

در 10 سال گذشته، پلتفرم برنج پایدار (SRP) تحولی را در بخش جهانی برنج از طریق اتحاد چند ذی‌نفعی که پژوهش، تولید، سیاست‌گذاری، تجارت و مصرف را به هم مرتبط می‌کند، هدایت کرده است.
چشم انداز این پلتفرم تغذیه جهان است – به طور پایدار. آنها روی ارتقای کارایی منابع و پایداری هم در مزرعه و هم در سراسر زنجیره ارزش برنج کار می‌کنند.
SRP تلاش دارد تا با همکاری اعضای نهادی و شرکای استراتژیک خود، بخش جهانی برنج را با بهبود معیشت خرده مالکان، کاهش اثرات منفی اجتماعی، زیست محیطی و اقلیمی تولید برنج، و عرضه تضمینی برنج تولید شده پایدار به بازار جهانی متحول کند.

معاهده بین‌المللی منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی فااو – FAO

اهداف معاهده بین المللی منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی، حفظ و استفاده پایدار از همه منابع ژنتیکی گیاهی برای غذا و کشاورزی و تقسیم عادلانه و پایدار منافع ناشی از استفاده از آنها، در هماهنگی با کنوانسیون تنوع زیستی، برای کشاورزی پایدار و امنیت غذایی است.

منابع: